Friday, August 25, 2017

Hari jumaat

"Hari jumaat je stok bnyk, mcm hari lain xmo anta stok!"

"Sabaq ka Na, nk buat camna dia mai hr jumaat"

"Yg aku pelik, hari jumaat je aku yg keja, aku yg kn received!"

Sume org gelak. Termasuk abg tepi pintu tgg aku cop sign do dia.

" Hahaha, nasib la kak, nk buat lagu mana, wani cuti"

" Tu yg aku pelik, hari jumaat ja hang cuti, nk kata hang solat jumaat x pegi pon"

Abg yg duk senyum simpul td, dh keras Muka, x senyum dah, x mesra dah mcm mula2 sampai

Lps 10 min baru aku tepuk dahi,
Alamak, x perasan la!!

Linda kata kene huznuzan, dh pkl 2, mgkn baru blk dr masjid kot

Friday, February 17, 2017

Pukul 645 pagi, dh terpacak tunggu bas
Suami call
Bla bla bla
"Ok ar, sy tgh tunggu bas ni"
"Ok bye, ehh, asal pg sgt tunggu bas,nak g mn?"
"Sy nak g jongging"
"Opss, kn pasang reminder kat tipon ni, tarikh ni bini aku g jogging pkl 645 pg, pagi besok dia tanam biji durian kat tengah padang"

Ok, phm tak sarcasm yg laki aku ckp tu?

#ooo, sy mmg dh lm jogging, dr bln 10,seminggu 2x je, tu pon kekadang ponteng sbb tido itu nikmat

#ooo saje je g jog sbb selain cb utk x tido lps subuh, rs lama benor peluh x kuar dr bdn, harap2 dgn jog ni bole la bg jantung tu senam skit

# ni bukan misi menguruskan bdn, kalo kurus alhamdulillah, tp nk bdn ni sihat, yela.. org kurus pon slalu skit, inikan plak org sesaiz sy. Tmbh2 umur dh bnyk ni

Siap aku bg jawapan tu haa, hahaha

Nafsu menundukkan akal ku
Sekali lagi
Wahai hati
Mengapa begitu tulus kau ikuti bisikan tadi
Wahai akal
Dimana fungsimu pergi
Wahai diri
Kenapa mudah akurnya kau pada sesuatu yang keji

& lewat sedar
Mengadu lagi
Berteka teki lagi
mahu kah dosaku di ampuni lagi
Mampukah ku cuci segala daki dari tubuh ini
Berdolak dalih, apakah dosa itu akan terjadi sekali lagi

& syaitan bersorak kemenangan
Bisikannya begitu mudah menerusi badan
Menampal tembok disekitar akal
Meresap jauh ke dalam hati
Mengawal kemudi seluruh tubuh

& anak Adam hilang akalnya
Hilang hatinya
Hilang tubuhnya
Kerna satu bisikan yg telah dijanjikan
Tugas yang takkan lelah dijalankan
Hingga nyawa meninggal badan
hingga tiupan meluas alam

& Allah sahaja tempat kami berlindung

Thursday, January 5, 2017

Makcik guard cari pasal

Dua tiga menjak ni, nk msk sacc tu cam nk msk penjara, kn tulis nm, kn msk pintu yg btl,kn jmp pak guard,mak guard
Mak guard ..
Setiap pg ( kalo shift aku pg) aku akn jmp mak guard yg sm
Dimulai ngan salam, tanya kabo, bla bla serba skit smbl tls guest book, ckp time kasih, segerala blah
& rutin ni berulang setiap kali time aku koje pg
Hinggala satu pg, aku g koje ngan so called adik comel (yuks)
Dari jauh dh dgr mak guard riuh, "haa adik comel,lm x nmpk"
So aku cam "awat makcik ni" tp dlm ati
"Xcited sgt mak guard nmpk kamu"
"Opkos la" adik comel wak lu jwp
Bila dekat
"Lama btl x nmpk, cuti ke" -soalan utk "adik come mak guard yg kata"
"X ar shift ptg"- jwp " adik comel mak guard"

Dlm ati aku,beramah la korang, aku x cmpr

Bila time aku nk tls guest book makcik guard,
Tetb sesuatu yg x disangka berlaku..
Mak guard ilang ingatan!

"Ni staff baru ke? X pnh nmpk ni"
Main kasor mak guard ni, nmpk si pendek tu trus x ingat muke aku yg hr2 beramah tamah ngan dia!

"Hai kak, hari2 sy isi buku log ni, hr ni trus x cam dah"
Si pendek gelak bsr
Mak guard tenung aku,
"Ehh ye ke, asal x perasan"

So aku syak makguard tgh usha si pendek tu, kot nk bgtau hanya si pendek je yg dia nmpk

Si pendek gelak smbl menjerit sepjg jln, aku tarik rambut dia setiap kali dia bukak mulut nk gelak aku

Monday, December 19, 2016

Gaji naik ribu2

: increment naik bole tahan arr
: bnyk ke?
: bole tahan, kamu nyer naik berapa?
: mkn riban2 gak arr
: yela, brp riban
: dulu 3999, skrg dah 4ribu dah

So aku tertanya2,dulu spm dia math brp la agaknyer

Sunday, December 11, 2016

Laki aku bg tazkirah

Ade aku ckp laki aku tu gile smuel?
Oooo, nnt aku citer tahap kronik dia

Satu hari ahli lembaga tertinggi smuel bla bla, termasuk la pengarah, setiusaha, bendahari ajk2 di terperanjatkan dengan pengunduran slh seorg dr org kuat mereka. Pengunduran itu sgt la tiba2 sehingga puan pengarah meminta laki aku (ada aku ckp laki aku adalah ahli tertinggi majlis smuel bal bla?) Menyiasat kes tergempar ini

& bermula la kesibukan laki aku jd sepy, call berkali, wasup, tgglkan voice note, ceduk2 info dr ahli smuel bla bla yg lain, n akhirnya mohd hezrein hangin tahap 9

Satu info x dpt, call x angkat, wasup x jwp.yg diorg tahu,alasan mamat tu mengundur diri adalah sbb kemurungan, so nk cr ketenangan. Rpnyer msk kelab smuel ni memurungkan hidup dia.

So suami aku pns, dia call puan presiden, maka puan presiden kene dgr ceramah laki aku.antara butir2 yg dia recall blk kat aku:

"Dalam hdp ni,kita kene jg 3 hubungan je, ko jg 3 hubungan ni, confirm ko xde mslh,

Hubungan pertama, hubungan dgn allah,hubungan kedua, dgn manusia, hubungan ke tiga, dgn alam. Ko jaga 3 hubungan ni, insyallah hidup ko tenteram aman je.ko x jg 3 tu, jgn tanya la kenapa ko x tenang"

& isteri kesayangan menyampuk

"Ooo, pg td dia buang smph kat jln ikut tingkap keta, tu yg x tenang hdp dia tu"

Aku ckp betullah kan, tu dikira hubungan dgn alam tu

& laki aku trus sentap, trus diam..

Krik krik

Monday, December 5, 2016

Dokter cinta

aku msk koje lps miternity leave hbs
Aku dpt job baru
Tetb sume org ade mslh cinta,sume org nk rujuk kat aku
mula2 aku layankan jugak
Yela,org bertanya,bercerita
& sebagai org yg ade secoet pengalaman rumahtangga
Mn yg elok kita kongsikan
Mana yg x elok pon kita kongsi gak, as pengalaman,
Jangan besok ko kata akk tak payung lak

Dari cinta blm tersambut
Cinta terhalang
cinta tak nampak jln
Cinta budak2
Sampaila cinta seminggu on off (yg ni hebat, dlm seminggu dia bole sambung putus berkali-kali,hahaha)

Tp lama2 akk muak gak dik
So akk resign jd dokter cinta
Akk rasa hidup akk jd mendung asyik dgr mslh cinta org
Smp laki aku pon jd mangsa,hahaha

Faktor2 knp aku resign
- ko bkn nk nasihat, ko nk kroni, ko nk org iyakan ape je yg ko rs, yg tu ko x dpt dgn aku wehh, x mampu aku jd pom2 girl.
- aku nasihat, ko bantah, aku ckp gini,ko ckp gitu,so fungsi aku memberi pendapat adelah utk ape ye?
-hr ni ko dgr, hr ni ko sokong, ko ckp ko nk ikut cr aku, tup tup besoknyer...segalanya mcm xde makne, & aku jadi cam dejavu setiap mgg
-bnyk sgt kan org yg jd penasihat ko? So aku resign, kot ade gaji nak gak aku stay,hahaha
- "kak, sy bkn nk kawin lg" so motif ko citer psl betapa berdosanyer ko berniat nk rampas x-pakwe ko blk? Dik,akk 36 dik,bkn 16,bkn 26 dik, akk dh tua dik, zmn umur akk ni,pakwe2 x wujud dah, kot aku pkr ko nk kawin je dik. Tak sampai feeling aku  nmpk muda bila tlg nasihatkan ko dik, feeling bodo ade arr
-aku g dobi,aku pkr mslh korang,aku msk aku pkr mslh korang, kekadang aku sembang ngan laki aku pon psl mslh korang, so aku takut kalo time2 I is busy projek juta2 pon I pkr mslh uolls, tkut feeling x smp,hahahaha
-aku takut aku ilang sabar,hahahaha
-aku kawin dgn sorang elian yg berupa manusia, so korang x bole implement kan sifat sorang elian lelaki dlm diri manusia lelaki a.k.a boipren korang

So dgn rasminyer aku ltk jawatan, tp cikgu pencen pon kekadang jd cikgu tuisyen, so I consider my profession as dokter cinta as part time job, sahut ckp amad maslan

Ok bye, xleh mengarut  bnyk2,

Ps-akk x ambk job bg nasihat rampas laki org dik, yg tu meruntuh rmh tgg org dik, I surender..
*wink wink*